Tråkigt ”motor-ras”, och trevlig ”ras-festlighet.”

motorbyte 1
Bilar är ju ett nödvändigt ont, på olika sätt för de flesta av oss. Kanske främst ekonomiskt. Här nere, kostar inte servicen så mycket som hemma, men å andra sidan så har vi oftast inte servicegubbar som meckar med bilen var och varannan vecka i Sverige.

Vi är glada för vår bil, och den kör troget på väldigt tuffa vägar varje dag, främst till och från barnens skola. Nog har det varit en del att laga, och byta på den, men det är ”naturligt” här nere. Men, när den för första gången på eftermiddagen, på väg hem från skolan ”hostade” till, anade jag inte konsekvenserna.
Som tur var, gick den hela vägen till flygplatsen, när jag på kvällen körde för att lämna av svärföräldrarna, efter deras två månader här. Men på vägen hem, blev det snart tvärstopp.
Till min glädje fanns min serviceman i närheten, så han kom till mig på vägkanten i mörkret, och efter genomgång konstaterade han att det inte fanns någon olja i motorn. (Inga varnings indikationer på detta hade visat sig i bilen!) Detta trots att han nyligen bytt oljan, och bara två veckor innan kollat nivån. Ytterligare någon timmes väntan medan han köpte olja, på någon av de närliggande mackarna. Blev svårare än han tänkt. Men, men tillslut så! Ny olja i motorn, och jag kunde köra i 3 minuter tills den dog igen. Och nu startade den inte mer… Ytterligare meck, innan han slutligen konstaterar att ”data boxen” måste nollställas, för att den skulle starta igen. En lätt sak, som kunde göras i morgon. Kvar stod vi i mörkret, längst huvudvägen som sträcker sig ända till Nairobi.
Då inget är omöjligt i detta land, så blev det 3 timmars bogserade med en 1,5 meters lina som gick av 5 ggr längst vägen. Lägg då till kompakt mörker, hetsig trafik, folkvimmel längst med gatorna samt bara handbromsen att dra i nödlägen. Detta var bland det svettigaste jag varit med om i trafik.

Dagen efter väntade jag samtal som berättade att allt nu var klart, men det blev som sagt ett annat besked. Bränslepump var slut, kolvar kass, mm, mm.
Så hans förslag var att byta hela motorn… Bättre att sätta in en ”ny” (Bättre beg) för det blir billigare än reparera den gamla. Han hade redan hittat en fin i stan. Direkt import från Japan. Han hade redan prutat och förberett!
Så, från, en databox-nollställning, till en ny motor… Tur att arbetskraften inte är så dyr i detta land!
Motorbyte 2Desto trevligare var det när barnens skola bjöd in till en ”international festival”. Även om vi vet att det är många nationaliteter på barnens skola, så blev vi häpna över paraden, som innehöll närmare 40 länder. Och resterande eftermiddag och kväll, bjöds det på upplevelser, uppvisningar och mat i från jordens alla hörn.
När Flora reflekterade över sin klass, vid frukosten dagen efter, kom hon fram till att hennes klass M1(6:an i Sverige) innehöll 17 elever, och 16 olika nationaliteter!!!
Snacka om att våra barn blir internationellt utbildade på olika plan!
International festival 1 International Festival 2
En av våra viktigaste uppgifter i vårt arbete är att träna upp, och sida vid sida med våra Tanzanianska medarbetare, skapa barnprogrammen. Lite frustrerande kan det vara ibland när man vill skynda på västerländskt vis. Men, då vi bygger för framtiden, så handlar det om att gå i takt med vårt team. Och för att ytterligare få med ”hela” Habari Maalum i visionen att nå ut till barn och unga genom TV, så ville ledningen att även radio producenterna, skulle få vara med och ”brainstorma” idéer för framtiden.
Så nu har vi hunnit med två sådana förmiddagar, så här långt.
Vi kan konstatera att det är svårt… Men säkerligen bra i långa loppet!
Brainstorm Mt.Meru
Något som vi önskat sedan vår förra period, är att med hjälp av barnprogrammen skapa ett material för söndagsskolan, och barnverksamheterna i kyrkorna på ett kreativt sätt.
Och tillsammans med vänner i Sverige, är vi en bra bit på väg nu. Tre ”test lektioner” är framtagna och översatta, och till helgen blir det praktisk workshop, och genomgång för barnledare, som i sin tur skall testa det i olika kyrkor. Tillsammans med Morgan och Julia som driver barnhemmet ”Hope for children”, här i Arusha, har vi bjudit in till detta event, och tillsammans skall vi ge ledare och barn en upplevelse av hur man kan använda detta material på bästa sätt.
Brainstorm Kimemo
(Denna brainstorm kring upplägget, var lite smidigare än den ovan nämnda…)

//Ulrik

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s