Vad tycker du?


Ett viktigt, och lite svårt grepp i våra barnprogram ”Rafiki Gereji” är att vi vill ha med barnens egna tankar och funderingar. Vi vill lyssna till deras egna åsikter om hur saker och ting fungerar eller bör fungera. Allt från vad ”en bra levnads standard är”, till ”hur man skall vara som kompisar” osv…

De är dock inte så vana vid att vuxna ställer frågor som inte leder till ett direkt ”Ja, eller Nej”, utan kräver en förklaring… Inte heller att våga tala ut vad de tänker inför vuxna, så det blir en hel del ”lirkande” för att få ur dem de viktiga som de bär på!
Med hjälp av duktiga medarbetare i vårt filmteam, så tror jag att vi lyckades skapligt.
Till varje program, har vi ju nämligen den viktiga ingrediensen; ”En artikel ur FN:s barnkonvention, samt barnens åsikter kring den, och det innehållet.” Detta är ju en ”rättighet” som barn i alla (nästan) länder har, men det finns mycket att arbeta på när det gäller att följa den…
Information är ju i alla fall en bra början, och alla våra målgruppsländer (6 st. Swahili talande länder) har skrivit under på att detta gäller för barnen i deras länder.
(Endast två länder i världen har inte skrivit under denna FN:s barnkonvention fullt ut, de har dock sagt att kanske i framtiden… Somalia och USA… Fy på er! )

Två kvällar (det är ju skolbarn) satt det runt 30 st barn, i turordning och delade med sig av sina erfarenheter. Under sena kvällen, när vi var färdiga, fick jag bekänna färg. Det är ju få som har körkort, så min uppgift var även att köra hem barnen säkert i den becksvarta ”natten”. I ösregn, och på slingriga bergsstigar, med lite stup och andra spännande ingredienser gick det ändå vägen… Jag måste ändå säga, att det är skillnad på mörkt och svart… Här nere blir det svart… Ingen belysning på några vägar eller stigar här inte! När då även strömmen är borta, så det inte finns något lysande i någon hydda, så…

Något som jag måste berätta helt kort om är hur fantastisk vår Kevin är på många sätt.
Skolan hade en sportdag i en närliggande stad, där internationella skolor från hela landet tävlade. 400 barn var det anmälda. Vem kan ställa upp i allt som tävlas i? Kevin…
Så trots att han knappt kunde ”flyta” hemma i kalla Sverige, så tävlar han här i fyra kategorier: Bröstsim Crawl, fjärilsim, samt stafett… Och det gick kanon!
Sedan efter dessa tävlingar, så var det direkt ut på Fotbollsplanen! Fotbollslaget, var det ju ingen tvekan på att han också skulle spela med. Så mitt i stekheta solen spelades flera matcher… Kan säga att det var en trött Kevin som somnade gott i bilen hem från Moshi, den kvällen. Att våga är att vinna! Eller hur Kevin! (Här hördes det som han blev sist på simningen vilket han absolut inte blev… Det fanns några före, och några efter varje tävling!)

Mycket är ju annorlunda här nere som ni förstått. Något som jag tycker är positivt är att man som pastor lättare kommer undan böter… Men det kanske jag skall berätta mer om nästa gång jag skriver. har faktiskt en del roliga exempel!

//Ulrik

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad tycker du?

 1. Svante Hektor skriver:

  Härligt att läsa era rapporter! Mycket spännande med barnprogrammen! Bra jobbat!

  Gilla

 2. Mats skriver:

  Åh, vad ni är duktiga. Både skriver bra och väldigt fina bilder. 🙂 Mats

  Gilla

 3. Gull-Britt Bengtsson skriver:

  Vad roligt att läsa om ert vardagsliv och om allt som händer! Kevin! Vilken energi och uthållighet du har! Helt underbart! Och vilken blandning och variation av upplevelser och utmanande uppgifter ni har. Nu verkar våren ha kommit. Det ska bli 15 plusgrader i veckan. Vi får väl se om det varar.
  Big hug to all of you! Gull-Britt o Bengt-Åke.

  Gilla

 4. Johan skriver:

  Jag tycker om hur du skriver!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s