Sverigesommar genom nya ögon

Hemma i Sverige hela 7 veckor. Gemenskap med släkt och vänner, kräftor, krabbfiske, bryggfrukost, stuga, trollsländor, näckrosor …. Och vi hade dessutom glädjen att ha med oss Flora från Tanzania, en kär vän till familjen som arbetat hos oss som barnflicka från och till sedan 2010. Hon besökte även andra familjer i både Sverige och Finland som hon också arbetat hos tidigare. Vilken lycka att få se sitt hemland genom helt nya ögon! Flora kvalar nu in som en av de modigaste jag känner! Helt orädd, kastar hon sig in i den ena utmaningen efter den andra, vattenskoter i full fart, Liseberg all in, ingen attraktion sa hon nej tack, till! Mechanica, Rabalder, Helix, AtmosFear, Slänggungan, FlumeRide, Lisebergshjulet, Lisebergsbanan, Jukebox, Kållerado, Kaninresan, Kaninlandsbanan, Radiobilarna, osv, osv… Ja ni fattar! Kul också att se hennes fascination över olika saker, så som, vilken ordning det är på vägarna och i trafiken, vilka fina vita fåglar det finns överallt som låter som apor (fiskmåsar) och vad snyggt klädda alla är!

Svensk midsommar med regn, dans och glass, 65- och 70-årskalas, Nyhems konferensen, vigsel mm. Mycket att uppleva för första gången. Även alla rulltrappor eller att åka hiss var ”första gången upplevelser”… det enda som Flora sa att hon gärna gör en annan dag, var att smaka på räkor och kräftor, den delen av våra traditioner sköt hon helst på till framtiden…. Och räkor och kräftor är ändå något av det som i alla fall jag har längtat nästan mest efter!
Annars fylldes sommaren också av besök med Tanzania möten i några olika kyrkor, men framför allt mycket social tid med släkt och vänner! Härligt! Och tack än en gång mamma och pappa för att ni klarar av invasionen av hela vår familj i ert hus en hel sommar!

IMG_6658

På Södra Vätterstranden, utanför Evelines lägenhet där Filippa skall bo i Jönköping.

Men nu är vi tillbaka i arbete sedan två veckor. Och barnen har börjat skolan! Svea 5 år har nu börjat P1, motsvarar förskoleklass. Lilly 8 år har börjat P4 (3an) och har fått skolans bästa lärare! Flora 13 år har börjat M3 ( 8an), Kevin 15 år har börjat M5 (9an) och vår äldsta dotter Filippa 19 år har flyttat till Jönköping och börjat på Sjuksköterskelinjen. Hon delar lägenhet med Eveline och Johanna, toppentjejer alla tre!

I maj och juni började utvärderingarna med färdigredigerade program av Rafiki Gereji 2! Vi ser säsong två växa fram, program efter program och det är förstås en utmaning och en hel del som får rättas till i en så innehållsrik produktion. Mycket lärorikt för oss alla. Men vi gläds verkligen med teamet. Vi ser att kvalitén har lyfts upp några rejäla snäpp och innehållet är fyllt av viktiga ämnen som verkligen berör. Många gäster har passerat Mzee, gamlingens hus under säsongen och många viktiga studiebesök har gjorts av Happy eller Steven. Sång och musik tar plats och dessutom får vi ta del av barnens viktiga tankar i varje avsnitt! Både från den grupp barn som besöker varje vecka i upptäckargruppen men också viktiga sanningar från barnen i barnparlamentet i Mwanza som vi åkte för att spela in förra året. På tal om åka, nu åker vi runt och gör reklam för Rafiki Gereji och www.hmmkidztv.com!IMG_7429

När nu denna produktion närmar sig att bli färdig så har vi några nya program som vi så smått kickat igång. Och är vi väldigt taggade för nya äventyr!

Utan att gå in på detaljer så ger dessa ledtrådar en smak av vad som kan ligga framför:
Nyfiken framtidsvisionerande groda, äventyrsläger och tävlingar med massajbarn, barn på ett rehabiliteringscenter delar sina berättelser, inspelning av söndagsskolelektioner, musikmagasin…. mm

Och så har vi ju “Pamela na wanyama”, (“Pamela och djuren”)! Vi har gjort ett pilotprogram om elefanten. Och har börjat på Noshörningen, giraffen lejon osv. Tanken är att så många som möjligt av alla imponerande djur på savannen och runt om kring skall få var sitt avsnitt där handdockan Pamela tar med oss ut i vildmarken för att lära oss allt om vår fantastiska natur!IMG_0546
Vi har ju fått filma i alla nationalparkerna häromkring helt fritt genom Tanzanias naturvårdsverk Tanapa och även Ngorongoro conservation authority. Nya tillstånd är sökta för även detta halvår.

Inspelningarna i nationalparkerna har fortsatt in i det sista före hemresan i somras. Vi har verkligen varit med om äventyr så som översvämningar och närkontakt med noshörning. Men vi känner att med den stora skara av församlingar och supporters som står med oss, så behöver vi inte vara rädda. Vi har fått fantastiska bilder på lejonungar, som äter, andra som busar och även de som diar på mamma! Vi har fått följa med en ranger, Moini, som med inlevelse visat oss till avlägsna och för allmänheten otillgängliga ställen för att filma den utrotningshotade noshörningen och mycket annat. Och även andra experter har ställt upp med sin profession, och berättat för oss alla detaljer om  djur och natur, som är så viktigt att barn i Tanzania och östra Afrika får lära sig, för att känna att det är deras, land, natur och djur och vi har alla ett ansvar att bevara och beskydda den fantastiska skapelsen! Ta gärna en titt på denna lilla mobilfilm från Ndutu på väg från Serengeti. Kan lätt misstas för Everglades.

Vi har nu glädjen att berätta att det häftiga, snygga och väldigt kreativa söndagskolmaterialet som Maria Utbult har dragit ett fantastiskt lass för att hjälpa oss utveckla, nu är klart, både på swahili och engelska!
I skrivandets stund är hon tillsammans med några av våra Tanzaniska kollegor i Dodoma och presenterar materialet på FPCT, Pingstkyrkan i Tanzanias årsmöte och årliga konferens. Ett perfekt tillfälle att berätta om och börja sälja materialet.

Ser fram emot en ny höst, och önskar er alla en finfin sådan!
Allt gott!
// Paula

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s