Hur går det med arbetet?

I December och Januari spelade vi in de sista stora delarna, studio inspelningarna, av de 26 nya avsnitten av Rafiki Gereji (Kompisverkstan) Vi hade lite tidspress då en av våra barnskådespelare, ”Happy” går på boardinskola långt från Arusha. Men det var fantastiskt att se personalens hårda arbete och vilja att slutföra vad vi planerat. I mångt och mycket är det en produktion i motvind, där allt ifrån ström, familjeskäl och diesel skapar utmaningar som måste väntas ut. Men vilken stolthet att tillsammans övervinna dem!

I brist på regn, får man skapa det själva…

Barnen är de självklara stjärnorna, och det är fantastiskt att se hur många repliker och ageranden de kan lära in på kort tid. Vi har i denna säsongen en barngrupp, som är med i alla program, och gräver djupare i bibelns budskap och diskuterar konsekvensen av det i deras vardag. En ”DBS-grupp” (Discovery bible studies) som tillsammans med tittarna upptäcker äventyret i bibeln.

Februari och Mars, handlade mycket om att organisera det inspelade materialet, en hel del redigering skall till. Även att planera upp och genomföra inspelningar och kompletterande inslag ute på stan, i olika miljöer, hos olika organisationer och arbetsplatser.
Nästan alla inslag är nu inspelade.

Pokea och Steven, tittar in på en byggarbetsplats och får förklarat för sig hur viktigt det är att följa ritningarna, för att få ett bra resultat.

Happy hälsar på hos ”Shanga”, en kreativ arbetsplats för killar och tjejer med fysiska funktions-nedsättningar. Viktigt att visa på möjligheterna för alla barn med liknande fysiska funktions-nedsättningar, att de kan få en värdefull framtid. Yrken där de får skapa unika saker som smycken, textilier, glaskonst osv.

Parallellt med Rafiki gereji, så har vi fått fart på nästa program som visar skapelsen, och Guds fantastiska kreativitet med de vilda djuren i Tanzania, samt att vi har ett uppdrag att vårda skapelsen, och ta vårt ansvar för miljön, så att barn även i framtiden kan se dessa djur. Vår härliga docka ”Pamela”, är programledare som undersöker, och tar med barnen ut i naturen. Problemet är att åka på safari är bland det dyraste man kan göra i Tanzania, så att få till ett samarbete med ”naturvårdsverket” och tillstånd att komma ut i nationalparkerna har krävt hårt arbete och många möten, men nu är det klart, och vi kan filma på för fullt ute bland djuren!

Inspelning av ”Pamela och djuren”, ute i Serengetti.

Redan sedan vår förra period i Tanzania när vi skapade Rafiki Gereji, hade vi planer och tankar på att använda programmen och gå djupare i innehållet, med ett material för söndagsskolor och barngrupper. Som vi skrivit förut, så är det äntligen nu en verklighet!
Vår kompis Maria Utbult, som bland annat arbetat med skolmaterial i Sverige, har kommit till vår hjälp, och tillsammans har vi kombinerat TV-programmets innehåll, med barnmaterial från Sverige och kreativa och pedagogiska sätt att arbeta. Maria har sammanställt och arbetat fram materialet och nu är 55 lektioner klara. Tillsammans med tillhörande musik CD:s , film DVD:er och sångböcker skall ett helt nytt barnmaterial på både Swahili och engelska presenteras i både Tanzania och Kenya. Stora utbildnings workshops i pingstkyrkor, planeras framöver. Vi har smugit i gång detta arbete i närområdet och fått mycket positiv respons.

Det som hela tiden är viktigt för oss i allt vi gör är att både göra det tillsammans med våra Tanzaniska medarbetare, och på så sätt träna och inspirera dem till att kunna fortsätta arbetet. Både i TV-arbetet och i arbetet med barnmaterialet, har vi skapat lokala team som vi arbetar tillsammans med. Det är väldigt roligt och spännande att se hur de utvecklas och även själva ser nya möjligheter och färdigheter i sina liv!

Vi har även en del andra spännande programidéer i startgroparna. Olika format som kommer beröra och berika barn och unga i Tanzania…
Fortsättning följer på www.hmmkidztv.com (Helt nystartad websida)

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s