Changa moto VS Furza… (Utmaningar VS Möjligheter…)

rg-2-rafiki
Äntligen har vi börjat inspelningarna som vi har förberett för under lång tid. (Sorry för blogg-tystnaden. Nästa inlägg kommer att ge en liten inblick i ”den tysta tiden”. )

Vi har inte kunnat börja inspelningarna av säsong 2 av vår barnprogram serie som vi kallar ”Rafiki Gereji” (Kompis verksta’n) på grund av att de skådespelare som är barn och går på boarding skola, inte har möjlighet förrän skollovet som ligger här i december. Sista veckan i November/1:a veckans December skulle vi starta. Men bla, för att en boarding skola ändrade schemat för ledighet, fick starten skjutas på till 2:a veckan i December. Så laddade till tänderna skulle vi starta direkt när veckan kickar in!rg2-studioAlla är här… Nej inte riktigt alla… Inte en huvud skådespelare som trots information och konfirmation inte kan komma förrän fredag, på grund av väldigt viktiga saker på jobbet.
Oj, vad vi försökte att på ”rätt” sätt och på ”rätta” vägar (väldigt viktigt i denna kultur) lösa utmaningen som hela produktionen stod inför. Schemat var ju som sagt väldigt tight redan innan detta. Men trots försöken stod det klart att alla utom en person, fick öva och…öva… tills fredag. Vänta nu… Fredagen är Tanzanias ”Independance day”, alltså en helgdag!  Puh… Vi fick ändå igenom att det var nödvändigt att jobba denna dag!

Äntligen Fredag!
rg-2paula-filmar-rg2
Alla på plats! Och med en förväntad försening av filmstart, så tragglade vi igenom 2 inspelade program!!! (= 2 programs draman i studion. Kvarstår gör ute-scener, dokumentärer, intervjuer osv, som spelas in senare.)
rg2-bord
Med råg i ryggen, så bestämde vi att även spela in på lördagen, på grund av förseningarna, och nu siktade vi på 3 inspelade program.

Vi hann komma in i studion, och börja förbereda när strömmen går…

Det är ju inte så att det är helt ovanligt att strömmen går, men sedan några veckor har det blivit bättre, då regeringen har adderat fler strömkällor och lovat bättring på denna viktiga punkt. (Några veckor innan löftet hade det varit kontinuerliga strömavbrott varje dag sedan en tid.) Jag fick tag på numret till en man som arbetade på ”Tanesco” (Statliga, och de enda ström distributörerna i landet.) han förstod vårt problem, och på bara 10 minuter hade vi ström igen! (På något sätt så fördelas strömmen, så det innebär att de styr av/på, utan att någon vet exakt hur det funkar!)
På’t igen!, men 30 minuter senare så är den borta igen!

Nytt samtal, nytt löfte, ny ström efter 10-tal minuter! Men denna gång varar den ännu kortare… Nu slutar gubben svara i telefonen…
Skall tilläggas att vår generator som fungerar som backup, nu är sönder senan några månader. Och då det är en gammal svensk lastbils motor, så går det inte att uppbringa reservdelarna som behövs varken här i Tanzania eller i Kenya. Så den står still…

Ja, ja. Vi tänker om och förbereder lite utescener. Bland annat så åker upp till ett hönshus och filmar. (Det var lite roligt när hönsgubben var så rädd om hönornas hälsa så alla som gick in fick bara göra det barfota!)
rg-2vetrinar
Vi kallar sedan hit veterinären som spelas in när han ser över vår lilla hund ”Juliette” som oxå är skådespelare och bor hemma hos ”Babu”.
Vi får lite slängar av ström, som lika fort försvinner, så vi hinner bara starta upp, för att stänga ner igen flera ggr. Någon mer ute scen görs innan dagen är slut och vi bara hinner med ett halvt avsnitt av de 3 planerade. Och det blir nog bäst att börja om med det på måndag när vi startar upp igen, pga frisyrer, kläder och annat som måste stämma genom hela program!
rg-2-babu-aska
Måndag 12/12, återigen arbetar vi på en helgdag, då landet firar Muhammeds födelsedag. Tror ni inte strömmen kör samma ”tittut” lek idag oxå!
El-Mannen har slutat svara när jag ringer, så nya utescener planeras när…regnet börjar ösa ner! Mer väntan!
rg-2-regn
När sedan strömmen kommer och går nästa gång, så är det bara i detta huset den går!? Då har stationen inte laddat på tillräckligt med förbetald el, (LUKU) just för detta hus!!!
Och då det är helg, så går det inte att ordna här! Så vi får skicka i väg snabbaste killen, som får springa till några olika ställen, för att kunna ladda på ”strömpengar”…

Ja, så här går det till när man gör barnprogram i Tanzania några helt vanliga dagar. ”Changa moto”, ”utmaningar” är något som vi lever med ständigt. Dock är vi fortfarande fyllda med den sanningen som vi här kallar ”Furza”, ”möjligheter”.
Vi som familj har som motto att ”det bara finns möjligheter”, trots alla situationer. Och det mottot lever ännu starkare i detta land. Här finns det verkligen BARA möjligheter…
Om det än må vara ganska krångligt, och ta lång tid… Så fortsätter vi tillsammans att jobba på!
Och det är just tillsammans gör vi det möjligt! Furza kabissa!!!

rg2-soffa

//Ulrik

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s