Gris och pris.

kott-2
En hel del av det vi tar för givet i våra hushåll, hemma i vårt moderna samhälle, är här i Tanzania mer som det var förr i tiden i Sverige.

Till exempel får vi färsk mjölk levererad hem till dörren, direkt från mjölkade kossor. Den får vi sedan sjuda upp, för att snabbt kyla ner. Vid ca 40 grader, tar vi en del och häller i den ständigt levande yoghurt behållaren, för god sådan nästa morgon, när den tjockat till sig. Resterande mjölk ställs sedan in i kylen, grädden på ytan tas senare om hand, sedan silas resten och hälls upp i glasflaskor. Lite mera fix, än att gå till Ica, och köpa sig ett paket, men kanske lite godare!
Men, när erbjudandet om att köpa griskött, som är lite exklusivt här nere, kom från en vän på stationen, så tackade vi nej då vi skulle få stycka själva.
Andra erbjudandet däremot, kom från en man vi också känner, och är med i kyrkan här. Nu kunde vi bara beställa vad vi ville ha, så skulle vi få det. Lite goda kotletter, och karréskivor för grillen, samt filén beställdes. När jag skulle komma och hämta köttet, möttes jag av en stor gris på några lastpallar, för att inte ligga direkt på marken.
-”Nu kan du peka på vad du vill ha, så får du köpa det”…
Med mig i bilen hade jag 15 kilo fläskkött i tre lika stora delar. Och då jag skulle vara borta resten av dagen, och Paula på resa, så var det bara att försöka hitta första bästa person som kunde stycka. Jag vet fortfarande inte riktigt hur det ser ut i påsarna i frysen, bara att den största påsen står det ”till hunden” på…
kott-1
Det har också varit triathlon premiär för familjen Alderblad.
Rotary, här i Arusha hade tillsammans med barnens skola arrangerat en välgörenhets tävling och 200 anmälda blev resultatet. Både individuella tävlanden, samt lag, i olika klasser.
Lilly och Flora var båda cyklister i respektive lag. Lilly skulle cykla 1km, och Flora 4km.
lily-cy
Lilly hade många fjärilar i magen och önskade förbön inför sin första riktiga tävling.
Det är ju inte så att de cyklar speciellt mycket här nere, som de gör hemma på Öckerö. Flora har inte ens egen cykel, och Lillys är en ”kinavariant” köpt på stan.
Hur skulle det gå att cykla på högt gräs, och i terräng? Och hur var egentligen banan utformad. Lite oklart, och osäkert var det allt.
Mitt råd var att Lilly skulle följa efter de andra tävlande!
Men Ellinore, som simmade första delen, var klart först upp ur bassängen, så Lilly, cyklade ut som första tävlande, varpå hon ropar om hjälp med vägen…
Så det slutade med att jag fick mig en joggingtur på 1 km…
Till Lillys stora glädje (och förvåning) lyckades hon hålla ledningen hela loppet, och kom in till nästa växling som etta! Vilken lycka! Nahla, på sista löpsträckan kämpade tappert, och kom in som tvåa. Ett glatt och stolt lag, som fick kliva upp på pallen som silvermedaljörer!
prispall
Även Flora lyckades cykla bra. Hon passerade ”de flesta”, och hela laget gjorde även de en starkt lopp! flora-cy
Vilken dag! Lilly skulle bestämt fortsätta tävla i triathlon, eftersom hon helt enkelt var så bra på det, som hon själv sa!
i-did-it
Ulrik.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s