Julstämning, vad är det?

Och så har första advent passerat. Hemma på Öckerö skapar Frida julstämning med sin traditionsenliga konsert, här får vi nöja oss med att lyssna på hennes stämningsfulla skiva i bilen när vi åker några timmar i riktning mot Kilimanjaros fot. Vi skall fira första advent hos Carl-Erik Sahlberg, och hans fru, Uvera (från St:a Clara kyrka i Stockholm) som nu bor i Marangu, en plats som ligger inbäddad i grönska på Kilimanjaros sluttningar. Till de ljuva tonerna om julefrid susar bananfälten, palmerna och butikerna med de fantasifulla namnen förbi! Det enda som faktiskt är lite juligt är de så kallade ”flame trees” som likt stora jätteparasoller översållade med knallröda blommor ger skugga till tanten vid vägkanten som säljer majskolvar eller poliserna som står redo att mäta hur fort vi kör med en fartkamera. Dammet som yrde runt överallt när vi flyttade hit har förresten lagt sig och ersatts av en spirande grönska! Så vackert, och sallad mm som vi sått utanför vårt hus tittar snällt upp i landen.
Väl framme hos Sahlberg tillsammans med ett trettiotiotal andra nordbor firar vi Adventsgudstjänst i deras kapell, och äter och fikar sedan tillsammans, trevligt! Då det var en liten bit att åka hade vi bett att få sova över hos Anita och Reines Rydell som också bor i Marangu. Hos Reines och Anita RydellDeras hus ligger högt beläget längs med bergets sluttningar, och helt inbäddat i ett grönskande blomsterhav. Så vackert! Dessutom ytterst intressant att lyssna till deras båda livsäventyr, minst sagt spännande!
Viktor, vår vän som varit med oss en månad nu, åkte till Kilimanjaro flygplats efter adventsfirandet och lämnade Tanzania för den här gången. Tack för sällskap, läxhjälp och hämta/lämna-barn-assistans! Tack också för safari/badäventyr som du tagit med Lilly och Flora på!
Vi andra vaknade upp till en klar morgon och tog bilen för att tillsammans med Familjen Peterson och familjen Sundqvist och vår guide Reines inta en morgonfika, som Anita förberett, på bästa utsiktsplatsen! Där fick vi lite adventssnö, om än på avstånd och på toppen av Kilimanjaro.KilimanjaroVattenfall i Marangu
Vi hinner med ännu en ljuvlig utflykt innan det blir dags att åka hem, Vi besöker ett magnifikt vattenfall med kallt skönt badvatten á la svensk sommar… ca 20-22 grader, först chockartat, sedan riktigt skönt! Tack Sundqvist och Petersons och Jonas vår granne som också var med oss i helgen, för mycket trevligt sällskap!Bad i vattenfall
Väl hemma får vi hem en trött Kevin, han har varit i Moshi hela helgen på sports weekend! Kevin deltog i fotbollsmatcherna, deras lag kom 2:a och Kevin gjorde 6 mål, trött, men nöjd och glad!
Nu blev det mycket helg, men vi har ju jobbat också, bla har vi suttit med TV-teamet och kollat på lite olika barnprogram producerade av Pamoja här i Tanzania, för att utvärdera om de olika formaten kunde vara något för oss. Det blev intressanta samtal som gav inspiration! Kul att börja visionera tillsammans. Det är sååå spännande, och vi ser verkligen fram emot att komma igång med lite produktioner nästa år när nya teamet är igång!
En sak som i alla fall skapar lite stämning är att vi börjat elda en hel del i våra öppna spisar, främst för att vi vill undvika att det blir för fuktigt och mögligt här inne nu när regnen kommit, men en bonus helt klart är ju att det sprakar så mysigt och doftar så gott! Doftar gott ja, lussebullar med saffran bakade vi i förrgår och idag gjorde jag en pepparkaksdeg, juldofter vi INTE vill vara utan!
Men dessa eviga strömavbrott! Precis när lussebullarna skulle in i ugnen, efter att alla små fingrar varit med och skapat och jäsning både före och efter, och ja ni vet, då gick strömmen! Bara att värma upp gasugnen, flytta de små konstverken till gasugnsplåten, och hoppas att lågan var typ lagom varm…?! Fin färg under, blekfisar ovanpå, på med grillen en stund och sedan lyfta över resten och då, kom strömmen tillbaka…! Ja ni fattar, lite tröttsamt…
Men något som vi är väldigt tacksamma för är hur inskolningen gått. Nu har barnen gått 4 veckor i skolan och Kevin och Flora kämpar på med att göra sina läxor som de inte alltid har full koll på vad de skall göra, men de tar ansvar för ATT de skall göras i alla fall! En eloge till er! Och Lilly, hur gör du? Du bara suger in ditt nya skolspråk, kommunicerar och förstår en hel del redan! Kan du inte avslöja hemligheten för mig och pappa så att vi kan göra på samma sätt med Swahilin?! Och Svea, du är ju grym! Efter fyra veckor av blyghet, hemlängtan och lite gråt efter oss på dagarna så har du nu blivit kompis med flera i klassen, börjat förstå lite vad de säger, och börjat gilla, ja faktiskt älska EC som din förskola heter. I helgen räknade du ner till måndag morgon när du skulle få gå dit igen 😉 Har du tänkt på vad glad din musiklärare blir när du ropar, -Hello Mr. Taylor eller din fröken när du säger, -Good morning Mrs. Liz! Du sprider redan glädje igen! Och inte nog med det, ni har ju varit med på skolans musikal också, Cinderella! Med sång och dans tog ni och alla andra på EC och i Primary hela publiken med storm!Cinnderella
Svea på CinderellascenenIgår när Lilly och Svea lekte hos sina nya danska vänner gjorde Lilly en väldigt fin julkalenders-girlang, som man klipper av en ring varje datum för att räkna ner till jul, mycket finare än de chokladkalendrar som ni ju brukar ha i Sverige! Ja, och så räknar vi ju ner till när Filippa skall komma, den 12 december kommer hon! När hon är här firar vi Lucia, Floras 12-årsdag, Julafton, och hennes 18-årsdag! Vilken fest!
Ha en skön december med mycket jul mys!
//Paula

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julstämning, vad är det?

  1. Bissan och Bosse skriver:

    Vad trevligt allt låter o jättefina bilder. Vi önskar vi hade varit med. Vi är glada att höra om alla barn barnens bravader och att inskolningen gått så bra! Vi fick lite julstämning i ett mycket varmt Kambodja när man klädde en julgran på vårt hotell. Kramar till Alla!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s