Kvällsbrasa hos Sakarja

Det börjar närma sig 30 år, som den gamle maasaien har vaktat och öppnat grinden på den missionsstation som vi bor och arbetar på.
I alla tider har man föredragit just maasaier som vakter, då deras mod och pålitlighet är vida känt. Så i bland på dagarna, ibland på nätterna, står han där, Sakarja, stolt över sitt arbete.

Vi har i de flesta programmen (Kompisverkstan) små filmklipp/dramasnuttar som förstärker, eller förklarar olika teman. Ofta så har vi en tillbakablick i tiden.
Vår ”gamling” i programmet, tänker tillbaka på när han var ung och lärde från de äldre.
Så, under dessa tillbakablickar 60 år i tiden har vi valt just ”Sakarja”, som farfar.

I går kväll åkte vi upp till hans hus, där han och hans fru och en hel del barn och barnbarn bor. (Han har 10 barn, 8 i livet.) En härlig plats, med flera små hus i olika former och ”bekvämligheter”. Samt att det finns kor, höns, åsna och getter mitt i allt.
Tänk er denna vackra plats, med vackra människor, Mt. Meru (ca. 4600 m) i bakgrunden. Det är verkligen härligt på landsbygden. Det som kan vara lite störande är allt damm, som täcker allt och alla… Det låg lager av damm över och i bilen efter den lilla resan dit…

3 olika drama stod på schemat.
Först startade vi med den i Sverige klassiska ”Banan sketchen”, som visar på att det är insidan som räknas. Och det var ”farmor” som för första gången bjöd vår ”gamling som barn” på banan. Han äter först med skalet på, och får en läxa i att det just är insidan som är det som räknas.
(Till programmet: “Uzuri wa ndani” = “Beautiful inside” )

Sedan fortsatte vi med dåtidens missionärer som kom med en gammal bil, och lärde barnen att läsa och skriva. Här fick IBRA:s ”Afrika veteran” med fru, Jan-Erik och Hanna Nyman, hitta korta byxor och långa strumpor i sina gömmor.
(Till programmet: “Umuhimu wa Elimu” = “The importance of knowledge”)

Slutligen va det dags för Sakarja, att sitta ner i mörkret och fråga pojken vad han trodde var starkast. Det stora skrämmande mörkret eller den lilla sticka med ljus han höll i sin hand. Pinnarna som var dränkta i fotogen tog rejält med fyr… När dessutom sakarja satt med vinden mot sig, så trodde nog vi alla att hela han skulle ta eld… Men eftersom vi bara hade en chans att få till denna ”eld scenen”, så satt han still där han hade blivit tillsagd att sitta… Tur att han hade sina maasai skynken på sig… De är nog inte av samma ”kina-blandmaterial” som vissa filtar i Sverige… Då skulle han blivit en fackla!
(Till programmet: “Mwanga wa kutuongoza” = “Lights to guide us”)


Även barnen har en annorlunda vecka…
Måndag: Hippie dag.
Tisdag: Pyjamas dag.
Onsdag: ”Blå dag” för våra barn. För att skolan är indelad i 3 lag, blåa (våra barn), gröna och gula laget. Det blir en heldag med sport aktiviteter över klass gränserna.
Torsdag: ”Lands dag”. Varje barn klär sig i respektive lands färger, traditioner etc.
Fredag: ”Kändis dag”. (På kvällen är det lekar och disco för hela skolan…)

Det är häftigt att se att verkligen hela skolan satsar helhjärtat på detta. Så i går välkomnades barnen av rektorerna, som stod i pyjamas, morgonrock och tofflor vid parkeringen… Vilken skola!

//Ulrik

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvällsbrasa hos Sakarja

 1. Ann-Marie Thoren skriver:

  Skulle varit kul att vara lärare på den skolan! Jätteroligt att läsa om allt intressant ni får vara med om. A-M

  Gilla

 2. Biggan skriver:

  Fantastiskt att Ni va hos Fam Sakaya,vår käre gamle vän!Ja såå vackert de bor däruppe,nu är det ett år sen vi hade en fin kväll hos familjen!!Snygga Nymans!!Hälsa Sakaya mycket varmt från oss!!Be honom oxå hälsa till sin granne Daudi m fam.Daudi var vakt,men är nu ”mzee”!
  Hoppas Ni har det fint i alla era uppgifter!!Birgit o Anders

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s