Det har redan gått fyra veckor…

Kevin och Flora promenerar hem ifrån kyrkan

På väg hem...

Många saker som i början upplevdes som lite bökiga börjar kännas som vardag nu…

Koka vatten till driksvatten, eller släpa hem på flaska. Barnen är livrädda att de skall få sådana tänder som många som bor här i Arushatrakten har. De har blivit missfärgade och bruna av aldeles för höga halter flour i vattnet. Den kan ligga på 18-25mg/liter, gränsen för vad som är ok, ligger på 1,5 mg/liter. Detta ger också skelettskador hos befolkningen som lever av vattnet. Därför köper vi mycket dricksvatten på flaska, har lärt oss vilka sorter som  kommer härifrån, för de innehåller samma flour… man känner sig dock som en miljöbov, så vi får se om rädslan för bruna tänder lägger sig snart… Tydligen är det innan de första tänderna kommer upp som de missfärgas, så vi borde klara oss alla i familjen.

Vi har vatten i kranen ibland, men ganska ofta inget alls, då hämtar vi på gården i en betångbehållare, en vattentank som sammlat upp regnvatten, där finns vatten än så länge. Denna typ av vattentank har byggts ut i byarna under åren med hjälp av projekt stöttade hemmifrån. Ökad tillgång och ett vatten utan flor, bra va!

Fint sandamm högt och lågt, som gör att man vill tvätta fötterna så fort man kommer hem, det smyger sig in lite här och där.

Nätet fungerar, när det fungerar…och då fungerar det inte som när det fungerar hemma…om man säger så, och nu gick strömmen!

Alice sa för en stund sedan att ett besök på  ”Henrys” hade suttit fint, (stor godis/videobutik hemma på Öckerö för er som inte känner till Henrys),  jag kan bara hålla med, skullle sitta fint med en påse smågodis! Det suger lite extra ibland i godistarmen, men tur är att Twix och Mars mm går att få även här! Oj, där kom strömmen igen, skönt med ett kort avbrott denna gång!

Ett lustigt missförstånd  inträffade  häromdagen var när vår mjölkkille fick ett nytt uppdrag av oss (han säljer mjölk till oss tre ggr i veckan från sin ko). Vi tänkte att han kunde få tjäna en slant också på att handla in lite frukt och grönt till oss när han ändå kommer med mjölken. Han som är van vid den smått hysteriska marknadsplatsen köper säkert bra exemplar, till rätt pris och vet vad som är säsong för. Vi försökte säga att han kunde köpa en påse för typ 8 000 Tanzania shilling och så får han 10 000 av oss, (ca  50 kr) och han var fri att välja och plocka utifrån en lista som vi skrev, med vad vi gillar… En trevlig överraskning att få till dörren på måndagar… men när han kom med varorna hade han köpt ALLT som stod på listan, vilket slutade med en nota på 80 000 Tsh = 400 kr och hela köket fullt av frukt och grönsaker! Eftersom vi tvättar allt, även det som skall skalas i ett desinfektionsmedel, var det att göra en bra stund! Men vi har ju glädjen att ha Raheli hos oss så, allt var tvättat och prydligt sorterat när vi kom hem på eftermiddagen! Raheli är fantastisk! Hon lagar god mat, har sinne för ordning och reda, rena golv, och blänkande diskbänk. Hon är glad och trevlig och väldigt bra med barn. Hon pratar nästan bara Swahili, så vi får anstränga oss lite extra för att snappa upp Swahilin… och det är ju inte heller dumt.  Lilly och Raheli tjatar på, Lilly härmar och härmar, de förstår snart varandra bättre än vi gör tror jag.

Mina elever är i gång med inspelningen av sin första 10-min dokumentär, den skall vara klar till fredag så jag känner att vi har en spännande vecka framför oss, får ett litet kvitto på var de ligger kunskapsmässigt… En elev som har jobb i Kenya på en TV-station och som skall tillbaka dit när utbildningen är klar sa i förra veckan att ” Du skulle kommit mycket tidigare…” Det värmde. De har tre månader kvar, så vi får ge järnet! Ulrik och jag skall ha ett möte med TV-produktions-teamet i veckan också , där skall vi bla fundera vilt kring ideér om barnprogram.  Man har tillsammans med IBRA utlyst en tävling för Swahilitalande Östafrikanska länder där bästa barnprogram idén vinner ett fint pris! Ulrik och jag har spånat en del, skall bli kul att se om det faller i god jord,  eller om kanske teamet kommer med helt andra förslag som kan bli en hit!

Detta är också veckan då vi också flyttar in till vårt  kontor som ligger i  ”TV-byggnaden”.
Hoppas att vi snart får lite internet indraget dit, för närvarande finns där inget.

Vi börjar varje dag  med morgonsamling, sången där liknar inte sång som vi tidigare upplevt hemma i svedala, i synnerhet inte på ngn morgonsammling…
Ett litet smakprov kommer nedan.

Håll tillgodo!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Det har redan gått fyra veckor…

 1. Gull-Britt Bengtsson skriver:

  Vilken underbar sång!En längtan att vara tillsammans med er spred sig just nu inom mig.
  Tack för att ni delar med er av er vardag till oss.Er värld blir plötsligt väldigt nära och levande.Vi är med er i bön och tankar.
  Stora famnen till er var och en.Ni är älskade och saknade!Men vi tackar Gud för att ni var lydiga Guds kallelse till er.Gull-Britt o Bengt-Åke

  Gilla

 2. Edsmyrs skriver:

  Blir så glad och ”pirrig” av att läsa om ert äventyr. Det är så stort det ni gör! Önskar vi kunde komma och hälsa på och se er in action, men det blir nog lite svårt (om ni inte stannar ännu längre vill säga :). Är helt övertygad om att det kommer gå super med er TV-idé så sprudlande idérika ni är! Ni tar säkert hem alltihop 🙂 Vad roligt att barnen verkar trivas så bra också! Stor kram till alla er från alla oss på andra sidan!

  Gilla

 3. PetraO skriver:

  Härligt att höra, läsa och se! Här hemma har det varit frost i natt men nu lyser solen och hösten visar sig från sin bästa sida! Kram till er alla!

  Gilla

 4. Edsmyrs skriver:

  Ledsen, blev visst nåt fel på länken, men här kommer den igen.

  http://web.me.com/annelie.edsmyr/Webbplats/BLOGG/Poster/2010/10/3_Smickrad!.html

  Gilla

 5. Svante Hektor skriver:

  Kul att följa era upplevelser! Hälsa Raheli så gott! Har ni förresten smakat hennes kokbanangryta? Jag blir lyrisk när jag tänker på den!!!

  Svante

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s