Idd‐el Fittr!


Ja, det blev en långhelg för alla skolbarn…
Just denna högtid är inte helt säker, vilken dag den faller in på. Så man skulle slå på radion vid 06.00 fredag morgon, och höra om det var ledigt från skola, och arbete eller inte. Månen skulle visst vara på ett visst sätt.
Så, det blev helg dag i landet. Inget arbete eller skola!
Ganska skönt för barnen som kör på hårt i skolan. Läxor varje dag, (även över helgen!) och det blir rätt långa dagar (Åker 07.15, hemma 16.15…), och de kräver ju sin koncentration att försöka förstå ett nytt språk, så de kan klara av uppgifterna. De är rejält trötta på kvällarna. (Vi oxå!) En annan sak som spelar in är ju att vi bor på ca. 1500 meters höjd, och det märks faktiskt på olika sätt. Bla blir man rätt trött…

Det är kul med nya kontakter, som knyts via barnen och skolan! Vi har under helgen både varit hemma hos en Tysk/Dansk familj, som har barn i både Filippas och Floras klasser. De arbetar för Lutherska kyrkan i Tyskland. De driver ett utbildningscentra för fysiskt och mentalt handikappade. Mycket intressant och väldigt trevlig familj. Filippa sov över hos dem! Så har vi även varit hembjudna till en Svensk/Tanzaniask familj, som har en tjej i Floras klass. Kvinnan som är från Skövde, leder ett Sida projekt, som handlar om ”micro lån” typ. Ett välplanerat program, med undervisning/vägledning om hur man sparar pengar, och bygger upp gemensamma kapital, och gemensamt investerar och sparar pengar för en bättre tillvaro. Ett fantastiskt framgångsrikt sätt att bygga upp människor ute i byarna, och få deras tillvaro till att blomstra. De arbetar med 60.000 personer i deras grupper!

Vårt arbete under denna vecka består mycket i att sätta sig in i hur allt fungerar här. Läsa igenom planeringar, och möta olika människor, med olika uppgifter här på stationen. Det är ett brett arbete som rullar på här under veckorna, och det är fantastiskt att se hur de med små och gamla medel, bla sköter ”pressen” här. De trycker kristen litteratur, och även kuponger och biljetter för försäljning. Maskinerna, såg ut som ”muséegrejer…”
Det bedrivs ett unikt arbete för de blinda här också. Man har faktiskt översatt hela bibeln till blindskrift, och även studiematrial osv. Sedan finns ju en plantskola här, och även snickeri, och bilverkstad, som servar och lagar bilar. (Vilket kan behövas.) Men det största här är ju såklart TV och radioarbetet.

Sedan är det fortsatt mycket praktiskt som skall fixas, och allt tar låååång tid!
Att stämpla in arbetstillstånd i passet på ”imigration center”, fixa Tanzanianskt körkort, fylla på rabies vaccinet för barnen, handla olika grejer på olika ställen, fixa Ac:n i bilen etc.
Allt ordnar sig, men det blir mycket väntan.
Och det är något att lära sig! Att vänta!
AC gubben ville föresten köpa vår bil när vi åker hem…

Kanske får vi lite mer strukturer denna vecka, för chefen här, direktorn, ”DD”, har varit på semester och även varit borta pga sjukdom. Han börjar igen denna vecka. Och ALLT, ansvar, svar på frågor, planering osv faller tillbaka på honom.
Här i Tanzania fungerar det så. Som någon beskrev det; Det måste finnas en tupp på kullen… Man har en stor respekt för aktoriteter på alla nivåer!

Vi trivs, och vi börjar komma in i ”vardagen” här. Klimatet både bland människor och natur är varmt och behagligt…

//Ulrik

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Idd‐el Fittr!

 1. Päivi skriver:

  Halloj!
  Låter helt spännande!!
  Förstår att det tar på krafterna att slänga sig in i allt detta nya. Jag beundrar er.
  AC-killen kan ju köpa bilen när ni åker hem om två år 😉
  Ha det bra.
  // Päivi

  Gilla

 2. Gull-Britt Bengtsson skriver:

  Vad härligt att läsa er blogg!Och vad skönt att ni får hjälp o fixa AC:n.
  Vi är med på er resa.Ska kolla upp hur skypen fungerar o köpa en kamera.Sen kan vi mötas öga mot öga ibland.Ska kolla upp tidsskillnaden.
  Stora famnen till er alla, ni underbara!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s