Snart bär det iväg!

Att bryta vardagslunken och ta med sig familjen på en äventyrlig safari-resa ett par veckor, är något många drömmer om. Men att helt byta kultur i två år, och ta med sig hela familjen till Östafrika och Tanzania, är det kanske inte riktigt lika många som gör verklighet av.

Familjen Alderblad från Öckerö är mitt uppe i förberedelserna av ett sådant äventyr. Paula och Ulrik, med barnen Filippa 12 år, Kevin 8 år, Flora 6 år och Lilly 1 år, flyttar till Arusha i nordöstra Tanzania i slutet av sommaren.
Resan blir en utmaning för alla i familjen, på olika sätt. För de tre äldsta barnen, väntar en internationell skola, som ligger en dryg mil från hemmet. All undervisning där sker på engelska och skoldagen är ganska annorlunda upplagd jämfört med här hemma. Filippa, Kevin och Flora kommer att få nya kompisar från olika delar av världen, och på fritiden kommer de dessutom att få lära sig tala swahili med lek-kamraterna hemma.

Lilly får en mjukare start, då Ulriks kusinbarn Alice åker med som barnflicka det första halvåret. Hon kommer även att på eftermiddagarna hjälpa de äldre barnen med läxor. Senare kommer Lilly att få en inhemsk barnflicka, som vaggar henne till sömns i en ”kanga” på ryggen – på samma sätt som mamma Paula en gång i tiden på sjuttiotalet vaggades av sin dåvarande barnflicka Flora. Kanske var det egentligen där och då som fröet till detta stora familjeäventyr såddes!

När Paula nu återvänder till Afrika är det i rollen som TV-lärare. Hon har fått en inbjudan att arbeta som lärare på den inhemska mediaskolan ”Habari Malum College”. Skolan drivs av den tanzanianska pingströrelsen i samarbete med IBRA, som bedriver mediamission över hela världen. Till Habari Malum kommer elever från många olika länder och kulturer. På skolan får de möjlighet att ta en i landet godkänd universitetsexamen.

Ulrik kommer också att arbeta på skolan. Han blir skolpräst, men skall också vara med i produktionen TV-program för barn. Situationen för barnen i Tanzania är svår. Många är föräldralösa, då HIV/AIDS skördat många offer i föräldragenerationen. Man räknar med att cirka hälften av landets befolkning är under 15 år. Därför finns det ett stort behov av TV-program, som belyser hälsofrågor, demokrati och utbildning.

Att en hel familj på sex personer åker till Tanzania under så lång tid som två år, är naturligtvis förknippat med stora utgifter. Budgeten är ännu inte helt ordnad, men Filadelfia Öckerö är utsändande församling och har gjort hela projektet möjligt tillsammans med flera andra församlingar i kommunen och runt om i Sverige. Det kommer också att finnas möjlighet för intresserade privatpersoner och företag att ta ett ”fadderansvar”. Filadelfia samordnar detta.

Paula och Ulrik vill också lyfta fram möjligheten att komma och hälsa på dem under tiden i Tanzania. Ett sådan besök kan mycket väl bli till ett fantastiskt äventyr, då Arusha ligger vid foten av Mount Meru, som är Tanzanias näst högsta berg med sina 4566 meter över havet. Några mil bort ligger dessutom Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg.

I samma områden finns även de stora nationalparkerna Serengetti och Ngorongoro, kända inte minst från Arne Weises naturprogram i TV. Den som vill se många av Afrikas vilda djur, bör boka in en resa!

Hela familjen Alderblad ser fram mot ett spännande äventyr och hoppas kunna hålla kontakten med så många som möjligt av alla vänner och understödjare under tiden i Tanzania.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Snart bär det iväg!

 1. Gull-Britt Bengtsson skriver:

  Det var helt underbart att se er ikväll.Och vad kul att kika in på er fina blogg.
  Och att komma rakt in i ett möte var en positiv överraskning.
  Stora kramen till er alla!Vi hörs snart igen!
  Gull-Britt

  Gilla

 2. Camilla Wickstrand skriver:

  En hälsning från Floras fröken…

  Gilla

 3. Gunnel Bäckström skriver:

  Jätteroligt att ”se” er igen! Vi tänker på er dessa dagar!
  Varma hälsningar från oss alla i Lycksele!
  God bless!
  Love,
  Gunnel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s